Onderzoek

Mijn onderzoek richt zich op politieke partijen in al hun facetten. Ik kijk naar partijen op het lokale, nationale en Europese niveau.

Lokale niveau

https://stukroodvlees.nl/wp-content/uploads/2022/02/figuur-3A-copy.jpg

De lokale representatieve democratie is gebaseerd op de assumptie dat kiezers door hun stem op een partij grip hebben op beleidskeuzes in hun gemeenten. Er is opvallend weining onderzoek naar lokale partijpolitiek. Daarom onderzoek ik de rol van partijen op het lokale niveau.

  • Om een beeld te krijgen van waar lokale partijen en afdelingen van landelijke partijen staan in het politieke landschap heb ik de Netherlands Local Manifesto Project opgezet. Dit is een verzameling van verkiezingsprogramma’s bij gemeenteraadsverkiezingen sinds 2014. Het is nu de grootste verzameling van verkiezingsprogramma’s in de wereld.
  • Samen met met promovendus Thijs Vos en postdoctoraal onderzoeker Marijn Nagtzaam doe ik onderzoek naar het gedrag van partijen in gemeenteraden. Met financiĆ«le steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Thorbeckeleerstoel en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, verzamelen we informatie over het gebruik van raadsinstrumenten door raadsfracties en stemmingen in gemeenteraden.
  • Ook doe ik onderzoek naar lokaal stemgedrag. In 2023 zette ik samen met collega’s van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente het Provinciaal en Waterschapskiezersonderzoek op.
  • Ik ben ook betrokken met onderzoek naar lokale politieke elites. In 2020 voerde ik met Anne Rasmussen (Universiteit Kopenhagen) een survey uit onder lokale politici gericht op hoe lokale politici omgaan met publieke opinie. In 2024 zette ik samen met collega’s van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Twente en de Universiteit Tilburg de Basismonitor Politieke Ambtsdragers op. Ik richt me daarin op hoe lokale fracties werk verdelen.

Nationale niveau

Partijen vormen een centrale schakel in de nationale politiek. Ik ben betrokken bij tal van projecten over partijen op het nationale niveau. Mijn onderzoek richt zich op Europa, met een bijzondere focus op Nederland.

  • Partijen spelen een belangrijke rol in het structureren van het werk van de Tweede Kamer Samen met Tom Louwerse en Cynthia van Vonno (beiden Universiteit Leiden) heb ik de Dutch Parliamentary Behaviour Database opgezet. Hierin verzamelen we informatie over parlementair gedrag (stemgedrag, gebruik van instrumenten en speeches) in de Tweede Kamer sinds 1918. Deze data is gebruikt voor tal van publicaties over het parlement.
  • Ook spelen partijen een belangrijke rol in verkiezingscampagnes. Ik coƶrdineer de dataverzameling voor het Comparative Manifesto Project voor Nederland: dit richt zich op welke thema’s partijen benadrukken in programma’s. We hebben verkiezingsprogramma’s van partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer sinds 1982 gecodeerd in het codeerschema van het Comparative Agenda Project. Deze data is gebruikt in tal van publicaties over partijen.
  • Nieuwe partijen ontstaan vaak op nieuwe ideologische scheidslijnen. Mijn promotie-onderzoek betrof de vraag hoe nieuwe partijen in staat zijn om deze scheidslijnen ook te vertalen naar de politiek. Sindsdien heb ik over vrijwel alle nieuwe partijen die in de Tweede Kamer komen een onderzoek opgezet om een beeld te krijgen van hun electoraat.
  • In een representatieve democratie is de relatie tussen politieke partijen en belangengroepen van groot belang. Dit bestudeer ik, onder andere, als Nederlandse onderzoeker voor PAIRDEM project. Ik heb ook bijgedragen aan het Left-wing Parties and Trade Unions project en INTEREURO, een project dat tot doel had de Europese belangengroepenpopulatie in beeld te brengen.
  • Sinds 2011 schrijf ik samen met collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen, de bijdrages in het Political Data Yearbook van het European Journal of Political Research.

Europese niveau

Politieke partijen spelen een belangrijke rol in de Europese politiek. In Europa richt ik mij op twee thema’s: stemgedrag in het Europees Parlement en de relaties tussen nationale en Europese partijen.

  • Samen met Harmen van der Veer (Universiteit Leiden) en andere collega’s doe ik onderzoek naar stemgedrag in het Europees Parlement. Onze centrale vraag is of andere tegenstellingen dan de tegenstelling tussen links en rechts en voor- en tegenstanders van Europese integratie, op specifieke thema’s zichtbaar is.
  • Samen met Gerrit Voerman (Rijksuniversiteit Groningen) doe ik onderzoek naar de ontwikkeling van Europese politieke partijen (‘politieke partijen op het het Europese niveau’), met name de Europese Groene Partij en de Alliantie van Liberalen en Democraten in Europa, en de rol die nationale partijen spelen in deze vorm van partijpolitieke Europese integratie.

Methoden

Mijn methodologische specialisatie zijn schalings- en datareductiemethoden, waaronder tekstuele analyse en analyses van parlamentaire stemmingen, daarnaast ben ik ervaren met kwantitatieve methoden en kwalitatieve methoden (waaronder interviews en archiefonderzoek).